Binbirinci Geceden Sonra - Necib Mahfuz

Nobel ödüllü Mısır'lı yazar Necib Mahfuz'un 1979 yılında yayımlanan eseri Binbirinci Geceden Sonra, Binbir Gece Masalları'nı sonlandığı yerden alarak, benzer bir üslupla, daha geniş bir karakter ve olay örgüsü ile devam ettirmeye çalışıyor. Bence başarılı bir modern masal denemesi. Şah Şehriyar'ın ülkesinden bir çok kahramanın kendi hikayeleri etrafında yavaş yavaş örülen roman, Şah Şehriyar'ın kendi içsel yolculuk hikayesi ile sonlanıyor.
Herkese söyleyecek sözleri, hikmetli ve siyasi mesajları olan bu kitabı;
Şehrazat'ın hikmetli hikayelerinin Şah Şehriyar'ın ruhuna ektiği tohumların ne zaman ve nasıl filizlendiğini merak edenlere,
masal okumayı ve dinlemeyi sevenlere özellikle öneririm.
(Maturella'ya teşekkürlerimle :) )
"Şeyh efendi konuştu :
'Bilmelisin ki altı engeli aşmadıkça 'salih' insanların, gerçek ermişlerin derecesine varamazsın... Birincisi, nimet kapısını kapayıp şiddet ve bela kapısını aralamandır. İkincisi ihtişam ve şeref kapısını kapayıp zillet ve tevazu kapısını açmandır. Üçüncüsü rahat ve lüks kapısını kapayıp ruh ve beden için cihad kapısını açmandır. Dördüncüsü, uyku kapısını kapayıp uykusuzluk ve fikir kapısını açmandır. Beşincisi, zengin olduğunu ve hiç kimseye ihtiyacın olmadığını vehmettiren kapıyı kapatıp her nefesinde Allah'a muhtaç olduğunu hissettiren kapıyı açmandır. Altıncısı ileriye dönük umutların ve planların kapısını kapayıp ölüme hazırlık kapısını açmandır.'" (Sf. 320)
Roman-Oğlak Yayınları-2002-1.baskı