Kırma Zeytin


Kırma zeytin hazırlamak için gerekli malzemelerimiz taze yeşil zeytin, kaya tuzu limon tuzu ve su.
Zeytinler yıkanır, kurutulur.
Bir mermer parçası ya da et dövme aparatı ile vurularak tek tek çekirdeği görünecek şekilde kırılır.

Kırılan zeytinler su dolu bir kaba/bidona konur. (Ağzı açık / kapalı farketmez)
Zeytinler her gün en az bir defa yıkanarak, suyu değiştirilir.
1-2 hafta içinde zeytinlerin acı tadı gidecektir. Tadına bakarak anlayabilirsiniz.Acı tad gitmediyse bir kaç gün daha suda bekletmek gerekebilir.
Zeytinlerin tadı istediğiniz şekle geldikten sonra son defa süzülür, yıkanır ve kavanozlara doldurulur.
Limon tuzu ve kaya tuzu kavanozlara doldurulacak suda eritilir. 
Kavanozlar bu tuzlu su ile doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. Buzdolabında saklanır. 
10-15 gün sonra kırma zeytinleriniz hazırdır. Afiyet olsun.

Notlar:
  • Taze zeytin, ekim-kasım aylarında semt pazarlarından satın alınabilir.
  • Zeytin satın alırken kırma zeytin yapacağınızı belirtmenizde ve sert zeytin almanızda fayda var. 
  • Zeytini yıkarken üzerindeki olası kimyasal ilaçlardan kurtulmak için sirkeli suda bir süre bekletebilirsiniz.
  • Zeytinler kırılırken üzerinize ve çevreye sıçrayacak, önceden tedbir almanızda fayda var.
  • Zeytinler kırılmaz, yalnızca ezilirse acı olur.
  • Zeytinlerin acılığının gitmesi; suyunu her gün sabah akşam değiştirirseniz yaklaşık 1 hafta, her gün bir defa değiştirirseniz yaklaşık 2 hafta sürecektir.
  • Tuz miktarını kendi ağız tadınıza göre belirleyebilirsiniz.Ben 1 kg zeytin için 2 parça limon tuzu, 2 dolu çorba kaşığı da kaya tuzu kullandım. Tam hayal ettiğim tuz oranında bir zeytinim oldu. Siz de kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Bizde zeytinlerin tüketimi çok kısa sürdüğünden , buzdolabında en fazla ne kadar süre dayanabileceğini bilmiyorum.  Tahmini olarak en az bir kaç ay dayanabileceğini zannediyorum.
  • Zeytin hakkında güncel ve güzel bir yazı : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25130395.asp
Sevgili arkadaşım Aysun Hanım'a zeytin konusundaki tecrübelerini benimle paylaştığı için çok teşekkür ve selam ederim :)

Hiç yorum yok: