Biber Salçası

Uzun zaman aradan sonra tekrar merhaba.
"Hayat gibi hem acı hem tatlı olan biber salçasının hikayesi ile yeni bir başlangıç yapmak istedim." desem de inanmayın. Elimdeki malzeme buydu :) Lafı uzatmadan hemen Valide Hanım'dan biber salçası tarifimize geçelim.
Bol miktarda, iyice kızarmış, olgunlaşmış, sert kapya biber satın alıyor ve aşağıdaki gibi güzelce yıkayıp temizliyoruz. 10 kg biberden yaklaşık 3 - 3,5 kg biber salçası alabilirsiniz.


Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp,

Küçük küçük doğruyoruz.

Tencereye koyup biberler iyice yumuşayıp kevgirden geçebilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Bu aşamada biberler bol miktarda su salacak. Tepeleme dolu tenceremizde azıcık biber kalacak.

Karışım soğuduğunda kevgire boşaltıp bir kaç dakika bekliyoruz. Aşağıdaki gibi alttaki kaba süzülen biber suyunu ayırıyoruz. (Bu suyu atmıyoruz! Biraz zeytinyağı ile unu kavurup bu suyu ekleyerek enfes bir biber çorbası yapabilirsiniz. Biber suyunu dondurup istediğinizde kullanabilirsiniz. Şiddetle tavsiye edilir.)



Suyu ayırdıktan sonra biberleri güzelce kevgirden geçiriyoruz. Bu aşamada tembellik etmeyelim, kevgirde yalnızca kabuklar kalsın, bol bol salçamız olsun!
Kevgirden geçirdiğimiz, kabuklarından ayrılmış biberleri büyük (kaynarken etrafa sıçramaması için) bir tencereye alıyoruz. Karışıma her 10 kg biber için 3-3,5 çorba kaşığı tuz ekliyoruz. Suyunu iyice çekip salça kıvamına gelinceye kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişiriyoruz. Bu süre 10 kg biber için yaklaşık yarım saattir.


Salçamız suyunu çektiğinde, kaynamaya devam ederken, ısıttığımız kavanozlara aktarıyoruz. Kavanozda hiç boşluk kalmayacak şekilde sızma zeytin yağı dolduruyoruz. Ve kapağını hiç hava almayacak şekilde sımsıkı kapatıyoruz. Biz iyice sıkışması için aşağıdaki gibi kapağın arasına naylon koyduk. (Naylon poşet kullanmak yerine kuvvetli birinden kapağı iyice sıkıştırmak için yardım istemek daha sağlıklı bir yöntem olabilir.) 

Kavanozlarımız oda ısısına geldikten sonra, serin, kuru, direk güneş ışığı almayan bir yerde saklayabiliriz.
Afiyet olsun:)
Sonbahar dünyaya huzur, kardeşlik ve barış getirsin ...
Emine Hanım'a teşekkürler ve sevgiler:)