Limonata

Koruyucu, renklendirici, yapay aroma içermeyen, gerçek limondan, az şekerli, bol C vitaminli, ev usulü limonata tarifi.

Malzemeler :
6 tane limon
1 su bardağı toz şeker
İçme suyu
Arzuya göre taze nane yaprağı

Yapılışı :
Limonların kabuklarını (sadece sarı kısımları) rendenin ince tarafı ile büyükçe bir el tasına rendeleyin.
Bu aşamada mümkün olduğunca sarı tabakanın altındaki beyaz kısımları rendelememeye çalışın, çünkü o kısımlar limonatanın tadını acılaştırır.
Rendelenmiş kabuklara şekeri ilave ederek 5-10 dakika şeker ile ovun.
Sonrasında iki bardak su ekleyerek şeker eriyinceye kadar ovmaya devam edin.
Başka bir kaba limonları küçük küçük dilimleyin.
Dilimlenen limonların üzerine bir bardak su ve taze nane yapraklarını ekleyin ve hamur yoğurur gibi suyunu sıkmaya başlayın.
Bu şekilde 5 dakika yoğurmaya devam edin.
Karışım yoğruldukça kabın içerisinde su birikecektir. Bu suyu diğer kaptaki limon kabuğu ve şeker karışımına ekleyin.
Limon dilimlerinin üzerine bir bardak daha su ekleyin. 5 dakika daha yoğurun ve suyu diğer kaba aktarın.
Limon tamamen sıkılıncaya kadar bu işleme devam edin. (4-5 defa yapmanız gerekecek.)
Diğer kaptaki karışımı 40-45 dk bekleterek ince bir tülbentten süzün.
Limonatanın tadına bakarak gerekiyorsa su ilavesi yapabilirsiniz.
Limonatayı, içerisine bir kaç dal taze nane ekleyerek buzdolabında saklayabilirsiniz.

Notlar:
Bu ölçüler ile yaklaşık 2-2,5 litre limonata elde edebilirsiniz.
Oranları koruyarak ölçüleri isteğe göre değiştirebilirsiniz.
Çok şekerli bir limonata olmuyor, daha tatlı bir limonata için şeker miktarını biraz arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun