Yoğurt

(Yoğurt makinesine bir alternatif olarak kavanoz)

Yoğurt, vücuttaki zehiri temizleyen, sindirim sistemi ve bağırsak dostu bir yiyecektir. Kalsiyum kaynağıdır.
Sıcak havalarda bir kase soğuk yoğurt uykusuzluğa ve hararete birebirdir.

Günümüzde süt ve süt ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve seri üretimde kaçınılmaz olan bir takım mikropları öldürmek amacı ile pastörizasyon işlemi yapılmaktadır. Bu işlem süt içerisindeki zararlı ve zararsız tüm bakterileri öldürür. Maalesef bu işlem sonucunda süt, gerçek kimliğini yitirir. İçeriğindeki bakterilerin ölmesi sonucu sindirimi zorlaşır. Kalsiyum bakımından çok fakirleşir. Sonuçta ortaya çıkan ürünün süte uzaktan akraba olduğunu ve yenmese daha faydalı olacağını söyleyebiliriz. Bu konuda internet üzerinde çok fazla araştırma ve bilimsel çalışma olduğundan, o işi ehline bırakarak gerçek bir yoğurdu nasıl elde edeceğimize geçebiliriz.

Geleneksel Yöntemler ile Evde Yoğurt Yapımı :

Yoğurdun hammaddesi süt olduğundan, yoğurt yapımındaki en kritik nokta da sütün kalitesidir. İyi bir süt ile yapılmış yoğurt, koyu kıvamlı ve lezzetli olacaktır.
Dolayısı ile öncelikle pastörize edilmemiş ve su katılmamış çiğ süte ihtiyacımız var.
Bu tarifte kullandığım süt Aysun Hanım'ın kızlarından. (http://aysunthesutcu.blogspot.com/)
Sütçü sütü temin edemeyenler günlük şişe sütlerini de kullanabilirler.

Öncelikle sütümüzü kaynatıyoruz. Bir cam kavanoza doldurarak soğumaya bırakıyoruz.


Yoğurt yapmanın en önemli ikinci kritik noktası ise mayalama sıcaklığıdır. Süt elinizi yakmayacak sıcaklıkta olmalı ama soğuk da olmamalıdır. Çok sıcak mayalama yapılırsa yoğurt ekşi olur, soğuk mayalama yapılırsa yoğurt tutmaz. Bu konuda iki yöntem önerilebilir;
Geleneksel yöntem : temiz elinizin serçe parmağını kavanoza daldırırsınız, elinizi rahatlıkla sütün içerisinde tutarak 10'a kadar sayabiliyorsanız ve eliniz yanmıyorsa süt mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Bilimsel yöntem : Süt 35-40 C sıcaklığında ise mayalanmaya hazırdır.

Yoğurdunuzun kaymaklı olmasını istemiyorsanız, mayalamadan önce bu aşamada ılınan sütün üzerinde oluşan kaymağı bir çorba kaşığı yardımı ile alarak sabahları kahvaltıda tereyağı yerine kullanabilirsiniz.


Eğer doğal yoğurt mayası bulamazsanız, maya olarak tava yoğurdu ya da organik yoğurt kullanmanızı öneririm. Bunların hiç birini bulamazsanız pastörize yoğurt ile de mayalama yapabilirsiniz. Bunun yoğurdun tadına ve besin değerine bir zararı olmaz yalnızca pastörize maya kullanılan yoğurt biraz yapışkan kıvamlı olur. Ama pastörize yoğurt kaynaklı yoğurt mayası da 4 veya 5. mayalamada doğallaşır ve doğal yoğurt mayası elde edersiniz.
Mayalama için 1 kg süte 1 çorba kaşığı maya yani yoğurt gerekir. Kasenin içine yoğurt ve ılınmış sütten bir kaç kaşık alarak çatalla çırpıp pürüzsüz bir ayran kıvamına gelmesi sağlanır.



Sonra bu karışım kavanozdaki sütün üzerine boşaltıp tahta bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır.


Üçüncü ve son kritik nokta : kavanozumuzu kesinlikle ve kesinlikle sarsılmayacak bir yere almamız gerekir. Üzerini ter yapmayacak şekilde bir peçete ve tabakla kapatıp, kalınca bir beze sarabilirsiniz.


Kışın 4,5 (Dört buçuk!), yazın 4 saat sonra sardığınız bezi ve kavanozun kapağını sarsmadan açmanız gerekiyor. Ancak kavanozu yerinden kımıldatmadan 2-3 saat daha bu şekilde hava aldırarak bekletmelisiniz. Yoğurdunuzu bu süre sonunda da yiyebilirsiniz ancak buzdolabında 6-7 saat daha dinlendirdikten sonra daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır.

Afiyet, şifa olsun.